miercuri, 23 mai 2012

"Imi pare bine sa te cunosc" - Cum sa retinem persoane si nume

Relatiile sociale, asa zisele "cunostinte", fac parte din viata noastra de zi cu zi si se dovedesc foarte utile in diverse circumstante. Pentru unii, numarul de persoane pe care le cunosc reprezinta o masura a succesului si, de ce sa nu recunoastem, o masura a puterii de "influencing". Poate parea superficial pentru cei care prefera relatiile de calitate, dar cantitatea, atunci cand e folosita cum trebuie, are avantajele sale. Iar pe de alta parte, pentru ne retine numele prietenilor apropriati, nu avem nevoie de tehnici de memorare.

Mi s-a intamplat de nenumarate ori, in special la locul de munca, sa fac cunostinta cu diferite persoane pentru ca in minutul urmator sa uit ca le-am cunoscut, cum le cheama si cum arata. Si de fiecare data am ajuns sa regret. 

Daca vi s-a intamplat si voua, iata mai jos cateva tehnici care sper sa va ajute sa va largiti cercul de ... "friends with benefits" sau mai pe limba noastra - cercul de cunostinte ale calor nume il stiti destul de bine incat sa le puteti gasi cand aveti nevoie de ele. 

Setarea mentala 

Prima tehnica utila trebuie folosita inainte de a intalni si a face cunostinta cu persoane noi. Bineinteles, nu stim de fiecare data ca asta se va intampla, dar atunci cand stim e util sa o folosim (spre exemplu atunci cand mergem la un curs de formare, la o conferinta sau pur si simplu la o petrecere la niste amici). Pe scurt, tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne pregatim mental pentru a cunoaste oameni noi. Sa constientizam faptul ca asta se va intampla si sa ne ascutim atentia in asa fel incat atunci cand cineva ne intinde mana si ne spune numele sa fim deja intr-o stare de "alerta", starea "vreau sa retin". Aceasta pregatire poate sa aiba loc in minutul dinainte sa aiba loc interactiune, deci nu necesita un efort foarte mare. "Omul acesta imi va spune numele lui, vreau sa retin cum il cheama" este ce trebuie sa ganditi. Astfel, atunci cand acesta isi va rosti numele, creierul va fi pregatit sa il retina, inregistrandu-l in memoria pe termen scurt. 
Doar aceasta tehnica, fara sa mai folosesti si altele pe langa ea, va va ajuta sa retineti cu 10% mai bine numele persoanelor pe care le intalniti. Explicatia : plecand la drum cu ideea ca oricum nu veti retine, asa ca nici nu are rost sa va chinuiti, atunci cand interlocutorul isi rosteste numele "va intra pe o ureche si va iese pe alta" - este ca si cum ati citi o carte intr-o limba straina, auziti sunetele dar nu intelegeti nimic. 

Spiritul de observatie

Dupa ce am aflat numele, este necesar sa asociem si persoana. Si acum, starea de alerta este necesara, de asta data simtul de observatie este cel care trebuie exersat. In primul rand, nu va sfiiti sa priviti persoana drept in ochi, sa ii studiati trasaturile fetei. Fiecare om este diferit si daca priviti destul de atent, va va atrage atentia o trasatura mai aparte, fie culoarea ochilor, fie un neg pe obraz, fie un nas mai carn...Daca totusi fata nu va ofera nici un element distinctiv, puteti sa priviti tot corpul in ansamblu. Incercati sa descrieti, mental, omul pe care il priviti - este inalt, uscativ, elegant, are ochi caprui, saten etc. Observand toate aceste trasaturi, va veti construi o imagine pe care creierul o va retine mult mai usor. Obervati de asemenea imbracamintea si incercati sa retineti ceva ce va atrage atentia - o brosa mai deosebita, un ac de cravata, un accesoriu mai fistichiu sau poate un parfum interesant - nu ezitati sa folositi toate simturile. Toate aceste elemente va vor ajuta sa creati o imagine destul de clara a omului cu care stati de vorba, o imagine care se va inregistra in memorie. 

Arta conversatiei

Cu cat stiti mai multe despre persoana cu care stati de vorba, cu atat aceasta va deveni mai "memorabila". Incercati sa aflati de unde este, cu ce se ocupa. Puteti sa intrebati despre originea sau istoria numelui, este posibil sa va dea indicii utile si sa aprecieze interesul. Nu ezitati sa rostiti numele, acum inregistrat in memoria de scurta durata, de cat mai multe ori in timpul conversatiei ("Repetitia este mama memorarii").

Tehnica asocierii

Odata ce stim numele, am identificat o trasatura distinctiva, putem folosi tehnica asocierii pentru a le "stoca" in memoria permanenta. Spre exemplu, un nume de genul Barbu Roxana - o fata blonda, solida, imbracata in jeansi si tricou, cu parul prins in coada - are la gat un lantisor de aur cu o cruciulita  - pot sa imi imaginez ca poarta o barba lunga pana la pamant - de culoare verde asa cum si-a vopsit parul pana la brau prietena mea Roxana in liceu. Dupa cum spuneam, asocierile nu pot fi decat personale si subiective. Cateodata, atunci cand incercam sa retinem numele unor persoane ne vine foarte usor pentru ca ne pot aduce aminte de cineva sau pentru ca deja cunoastem pe cineva cu un nume asemanator si putem face asocieri intre persoane.

**************************************************************************************************
Intr-un moment de repaus, in timpul intalnirii, faceti un tur mental de sala, repetand numele participantilor.Probabil ati retinut mai multe nume decat va asteptati, poate toate.

Sper ca tehnicile acestea va vor fi de ajutor, eu personal nu am apucat sa le probez inca dar daca aveti ocazia inaintea mea, astept sa imi spuneti cum/daca au functionat.

A la prochaine !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu