duminică, 13 mai 2012

Cum sa retinem numere - 2 metode simple


Sa retin numere a fost si este in continuare o mare provocare pentru mine. In special cu anii nu m-am impacat niciodata foarte bine asa ca atunci cand am citit ca exista metode care m-ar putea ajuta sa retin mai usor, va puteti imagina interesul meu.

In functie de complexitatea numerelor pe care vrem sa le retinem, exista mai multe tehnici care pot fi folosite. Aceste tehnici pot fi folosite separat sau impreuna, cum ne vine mai usor, important este sa ne insusim foarte bine tehnica pe care decidem sa o folosim.

Dar sa incepem cu cea mai simpla metoda, cea pentru numerele de la 1 la 9. Pentru a retine cifrele, tot ceea ce trebuie sa facem este sa asociem fiecarei cifre o imagine. Asocierile trebuiesc create de fiecare individ in parte, fiecare beneficiind de propriile experiente, imaginatie si mod de a gandi pentru a alcatui un sistem care sa functioneze pentru el. Mai jos, puteti vedea sistemul ales de mine :





                                                         0 - o minge
 









                                          
 1 - un copac, singur, pe un camp pustiu








 
2 - un cuplu, el si ea, tinandu-se de mana








                                                3 - sani




 
   4 - o bancuta








                                                   5 - un carlig









   6 - un melc





 
7 - farul din Alexandria (a 7-a din cele 7 minuni ale lumii antice)







 
  8 - o doamna mai plinuta









                                                     9 - o pisica (9 vieti)






 

Dupa ce ati asociat fiecarei cifre o imagine sugestiva, este nevoie sa le invatati  atat de bine incat de fiecare data cand auziti o anumita cifra, sa generati automat in minte imaginea asociata. Pentru a reusi, sugerez sa popositi cam o zi asupra acestei liste si de fiecare data cand aveti un pic de timp liber pentru creier (inainte sa adormiti, in timp ce faceti dus sau in timp ce mergeti spre locul de munca), sa va "jucati" cu lista pana sunteti convinsi ca ati retinut-o foarte bine. Spre exemplu, puteti sa luati la rand numerele de telefon din agenda si sa vedeti cat de repede puteti genera o imagine pentru fiecare cifra din numarul de telefon.

Sistemul ajuta atunci cand trebuie sa retinem cifrele ca atare (activand ambele emisfere retinem mult mai usor, dupa cum va povesteam in "Lista de cumparaturi"), dar si pentru a retine o lista cu mai putin de 10 obiecte intr-o anumita ordine. De asemenea, putem sa facem o poveste pentru numerele mai lungi...spre exemplu, seria de la buletin : 300183  - O doamna plinuta cu mingi in sani sta sub un copac.

Pentru a retine numere intre 00 si 99, putem folosi acelasi sistem (spre exemplu numarul 24 este un cuplu pe o bancuta etc), sau putem folosi alt sistem, asociind fiecarei cifre de data asta cate o consoana. Mai jos ca exemplu - sistemul meu.

0 = s sau z
1 = l
2 = n
3 = m
4 = r
5 = c
6 = d
7 = t
8 = g
9 = p

Dupa ce am facut asta, este suficient sa adaug vocale pentru a forma cate un cuvant pentru fiecare numar format din doua cifre : 
10  = lesa
11 = lol
12 = lana
13 = lama
14 =  lira

samd ... Dupa ce sistemul este foarte bine pus la punct de fiecare in parte si fiecare consoana reprezinta o singura litera foarte bine cunoscuta, putem mai departe sa folosim acelasi sistem pentru a retine anii : 

1980 = 19 si 80 = lipie + gaz  = o lipie aburinda, cu miros de gaz 
2012 = 20 si 12 = nas + lana = nasul luung al lui Pinochio, imbracat intr-o hainta de lana, sa ii tina cald

Si tot asa... Fiecare sistem da roade daca este foarte bine cunoscut si necesita un pic de munca la inceput. Cam timp de o saptamana trebuie sa lucrati pentru a vi-l insusi dar apoi il puteti folosi pentru restul vietii.


Mie mi se par ambele sisteme foarte bune si usor de folosit. Voua cum vi se par ? 

In urmatorul articol va voi spune ce metode exista pentru a retine persoane si nume. Suna bine, nu ? 

A la prochaine !





4 comentarii:

  1. Salut,am cateva intrebari:
    De exemplu vreau sa memorez 2 numere de telefon,trebuie sa schimb intotdeauna imaginile?sau pot folosi aceeasi imagine?de exemplu mingea=0,o pot folosi pentru ambele numere sau mai multe numere de telefon?
    Este indicat sa ma axez doar pe o metoda?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cel mai indicat este sa iti creezi un sistem pe care sa il folosesti indiferent ce vrei sa retii. Avantajul este ca odata ce ajungi sa cunosti foarte bine un sistem pe care ti-l insusesti, memorarea se intampla de la sine, in sensul ca vei putea sa "transformi" imaginile in numere si numerele in imagini fara un efort foarte mare si intr-un timp foarte scurt. Daca incerci sa creezi cate un sistem nou de fiecare data cand vrei sa retii ceva, e posibil sa functioneze un numar limitat de ori, dar la un moment dat s-ar putea sa incepi sa amesteci imaginile intre ele.

      Sper ca ti-am fost de ajutor, multa bafta la memorare :)

      Ștergere
    2. Multumesc pentru ajutor si sfaturi!

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere