miercuri, 13 iunie 2012

Cum sa ne imbunatatim memoria

Intr-un post de luna trecuta am scris despre dieta care ar putea sa ne ajute sa ne imbunatatim sau sa ne mentinem memoria. Acum as dori sa va spun despre alti factori care ne pot ajuta sau dauna capacitatilor de memorare.

Stressul  

Boala moderna de care sufera 99% din populatia globului, indiferent de zona in care traieste, conditiile de mediu sau factorii genetici, definit ca "sindromul de adaptare" de catre Hans  Selye (cel care de fapt a si inventat termenul), se pare ca ne afecteaza si memoria. Este si normal pe de alta parte, in conditiile in care corpul nostru este constant ocupat sa se adapteze la conditiile mereu schimbatoare ale mediului inconjurator, ca totalitatea functiilor corpului sa fie afectate si sa nu mai functioneze la randament maxim. Hormonii de stress (cortizol) in exces se pare ca afecteaza hipotalamusul (partea din creier care joaca un rol cheie in formarea memoriei).

Pe de alta parte insa, stressul a devenit parte din realitatea cotidiana a omului modern si exista studii care demonstreaza ca memoria ar putea fi de fapt ajutata de stress atata timp cat acesta este mentinut la un nivel moderat. Astfel, stressul tinut sub control ne este de ajutor si nu de putine ori am auzit in jurul meu de oameni care "lucreaza mai bine sub stress". De asemenea, un studiu facut pe soareci de laborator a aratat ca masculii supusi la conditii de stress isi imbunatatesc capacitatea de invatare in urma experientei "stressante", in timp ce la femelele din acest studiu nu se intampla acelasi lucru, probabil din cauza actiunii hormonului feminin -estrogenului. Daca acelasi lucru este valabil si pentru oameni nu a fost inca demonstrat.


Sportul 

Ei bine, se pare ca sportul nu imbunatateste doar conditia fizica ci si pe cea mentala, nu degeaba spuneau latinii "Mens sana in corpore sano". Dupa nenumarate dovezi ca sportul ne ajuta sa aratam si sa ne simtim mai bine din punct de vedere fizic si psihic, se pare ca si memoria ne este ajutata de un pic de miscare. Procesul de imbatranire a creierului este semnificativ incetinit si nici macar nu e nevoie de un efort foarte mare, ci destul incat sa ne mareasca un pic pulsul. Astfel, o plimbare mai rapida de 2-3 ori pe saptamana, cate jumatate de ora, are efecte spectaculoase asupra intregului organism. Deci ce mai asteptati, ridicati-va de la birou si in pauza de masa faceti o plimbare rapida pana la coltul strazii. Vestea buna e ca efectele se vad si daca nu ati facut deloc miscare pana acum.

Noutatea 

Sunt convinsa ca toata lumea a auzit cum ca "Repetitia este mama invatarii" ? Daca nu ati auzit expresia, cu siguranta ati pus-o in practica, ce metoda mai buna de invatare/memorare decat sa repeti aceleasi informatii pana iti intra bine in cap ? Se pare ca si aici este nevoie de o schimbare de paradigma : cercetatori de la UCL (University College London) au scanat creierul voluntarilor care au participat la acest experiment in timp ce le aratau imagini noi si imagini pe care acestia le mai vazusera. Se pare ca imaginile noi activeaza o regiune a creierului numita subtantia nigra (http://en.wikipedia.org/wiki/Substantia_nigra) - care joaca un rol important in motivatie si recunoasterea meritelor. Aceasta regiune este de asemenea responsabila de producerea de dopamina - o substanta care ajuta la formarea memoriilor. Asadar, noile tehnici de invatare/memorare ar putea fi mult mai eficiente daca printre informatiile vechi s-ar strecura si informatii noi, care ar putea "motiva" creierul sa retina mai repede. 

De asemenea, experientele noi ajuta la imbunatatirea functiilor creierului - de aceea este indicata iesirea din rutina cat de des posibil si incercarea de lucruri/experiente noi. Daca petrecem 10 minute sa ne analizam o zi din viata vom vedea ca aceasta zi este compusa in mare din aceleasi evenimente ca si cele de ieri sau de maine, cu mici variatiuni. Introducerea constienta a ceva nou (un traseu nou spre munca, o rutina noua de a ne incepe ziua), in afara faptului ca ne-ar face ziua mai interesanta, ar face-o si mai memorabila. Si o viata memorabila este compusa din zile memorabile !


Desi ar putea sa vina ca un soc, se pare ca foamea poate sa actioneze ca un buton de "pornire" a memoriei. Hormonul produs de stomac atunci cand e gol (http://en.wikipedia.org/wiki/Ghrelin) activeaza conexiunile de la nivelul creierului si astfel putem accesa mai usor memoriile deja formate. Deci daca aveti de dat un examen, sa nu mancati inainte. 

Cu speranta ca aceste informatii sa va fie de folos, va doresc o zi minunata !
A la prochaine !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu