joi, 14 iunie 2012

Amintiri din copilarie - cat de multe isi aduc aminte copiii ?

Care este cea mai veche amintire pe care o aveti ? Si cat de veche este ea ?


Cele mai vechi amintiri ale mele cred ca sunt de pe la 4 ani...Nu am o amintire clara a unui eveniment, dar pot sa vizualizez cum ieseam in fata blocului sa ma joc cu copiii mai mari, cum mergeam cu mamaia in vizita la prietenele ei si da, imi aduc aminte ca una dintre ele ne servea mereu cu dulceata si apa rece, ceea ce mi se parea destul de ciudat ca desert. Imi aduc aminte ca mama avea burtica si cam pe atunci s-a nascut sora mea si inca o vad cu ochii mintii - un bebelus mic, urat si cret care acapara atentia tuturor din casa cu tipetele ei.


Dar inainte de 4 ani ce s-a intamplat cu mine ? Oare chiar asa, sa nu imi mai amintesc nimic ... Si oare Dora nu isi va aduce aminte nimic din aceste zile toride petrecute impreuna ? Nu isi va aminti cat de frumos ii cant (e singura persoana din lume careia chiar ii place sa ma auda cantand) sau cat de amuzanta sunt cand ma stramb ca sa o fac sa rada..., cum o plimb in brate prin toata casa sau cat de tare ma chinui sa o fac sa manance macar o lingurita... oare chiar nu isi va aminti nimic din toate astea ? Se pare ca nu, spun expertii.


Pe de alta parte "expertii" erau de parere pana nu de mult ca un copil nu are deloc memorie pana in a opta sau a noua luna de viata. Intre timp aceasta parere a fost revizuita si se pare ca memoria pe termen lung a bebelusilor este de 24 de ore la 6 saptamani, ajungand pana la 4 luni in jurul de un an jumate


Dar ce putem face pentru a dezvolta memoria copiilor la varste atat de fragede ? 


Crearea unei rutine este o practica foarte buna in acest sens, creand predictibilitate si confort pentru bebelusul care stie la ce sa se astepte. Astfel, trecand zilnic, cu mici variatiuni, prin aceleasi "experiente", le invata pe de o parte continutul si pe de alta parte succesiunea - baita, mancare, somn e o rutina pe care eu spre exemplu o pun in aplicare.


De asemenea, repetarea ritualurilor de joaca il va ajuta pe copil sa faca mai usor diverse achizitii si sa se adapteze mediului.


Pentru bebelusi, contextul este foarte important - ei isi vor aduce aminte un cantec sau un joculet atata timp cat nu se schimba contextul - spre exemplul simpla schimbare a lenjeriei din patut se califica a fi o schimbare de context care va transporta copilul in o cu totul alta lume.


Un alt factor foarte important in dezvoltarea memoriei pe termen lung este nutritia in primele 18 luni din viata, spun cercetatorii de la University of California. Aportul echilibrat de vitamine si minerale in alimentatia copilului va avea ca rezultat un adult cu o memorie foarte buna.


Conform unui studiu aparut in revista canadiana "Child development", amintirile copiilor se schimba si incet, incet dispar pe masura ce acestia cresc, devenind mai "stabile" dupa varsta de 10 ani.  Astfel, copiii au fost rugati sa povesteasca o experienta din trecutul lor, o data la varsta de 10 ani si apoi doi ani mai tarziu si povestirea lor a fost consistenta. Dar cand acelasi experiment a fost facut asupra copiilor cu varste mai mici de 7 ani, rezultatul nu a mai fost acelasi.


In concluzie, se pare ca Dora tine minte tot ce se intampla acum dar pe masura ce va creste si noi amintiri se vor forma in capusorul ei, le va uita pe cele mai vechi, ceea ce este o veste buna pentru mine caci pana va ajunge ea la 10 ani eu voi fi deja o mama cu experienta :)


A la prochaine !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu