vineri, 4 mai 2012

Mnemotehnica sau arta memorarii


De ce "arta" ? Pentru ca asta era acum mii de ani, cand scrisul nu fusese inca inventat sau era folosit doar pentru insemnari greoaie pe foi lungi de papirus. Ce alta cale de a afla, retine si transmite informatiile ar fi putut fi folosita ? Omul, stramosul nostru de acum mii de ani, nu avea de ales, trebuia sa retina cantitatea, e adevarat, mult mai limitata de informatie existenta atunci, pentru a o putea transmite mai departe sau pentru a se folosi de ea.


Acum ... aproape nu mai avem nevoie de memorie, avem atatea suporturi in jurul nostru incat efortul de a retine ceva nu pare nici macar justificat. De la banalul telefon, cel mai rudimentar model care poate tine minte numere de telefon, zile de nastere, liste de cumparaturi si PIN-ul de la card, pana la infinitul internet care ne poate da informatii despre aproape orice pe lumea asta, totul nu face decat sa ne justifice lenea de a tine minte. Si cu toate astea, memoria noastra are o capacitate imensa, mai mare decat orice calculator de pe lumea asta, dupa cum s-a demonstrat. Ceea ce uitam sunt detalii nesemnificative, pe cand ceea ce tinem minte fara macar sa stim ca tinem minte este o cantitate enorma de informatii. Ganditi-va doar cat de multe retinem in fiecare zi, detalii despre oamenii pe care ii intalnim, despre locurile pe care le vizitam, cate ceva din ceea ce citim, din ceea ce vedem la televizor si asa mai departe. Si toate fara macar sa depunem un efort cat de mic. Toate sunt stocate in memorie, fara o strcutura constienta, dar intr-un fel sau altul creierul nsotru stie sa acceseze informatia atunci cand are nevoie prin folosirea unui stimul minim.


Si totusi, preferam sa nu ne folosim de acest instrument pe care il avem atat de la indemana, preferam sa ne bazam pe "memoria externa" care intr-adevar, are avantajul de a fi mult mai usor transferabila si care in cele mai multe cazuri are un termen de valabilitate mai mare. Suntem ca un om cu picioarele sanatoase care foloseste un scaun cu rotile. Este in avantajul colectivitatii dar este oare si in avantajul individului ? Poate ca picioarele se odihnesc si nu mai e asa greu pentru ele dar...muschii se atrofiaza incet incet si in curand, chiar daca ar vrea sa se ridice din scaun, nu o va mai putea face.


Oare daca limitele propriei memorii, cantitatea de informatie pe care o putem retine la un moment dat ar creste, oare cate orizonturi noi ni s-ar deschide ? Sau poate nu ne-ar folosi la nimic si ar fi doar ceva cu care sa ne laudam intr-un cerc restrans de prieteni ? Aceeasi informatie pe care as avea-o eu stocata in memoria interna ar fi la fel de accesibila unui prieten cu un smartphone si acces la internet. Posibil. Probabil. Sau chiar mai mult. Cu siguranta !! Cu toate astea, knowledge IS power. Si deoarece creierul nostru nu este doar un stick pe care se pastreaza informatia, ci mai puternic si mai performant decat orice calculator de pe lumea asta, el se poate folosi pe informatia stocata pentru a face legaturi, deductii, pentru a gandi, a trage concluzii si a veni cu idei noi pe baza informatiilor vechi. Nu exista nici un calculator pe lumea asta capabil sa inventeze ceva nou. Doar omul este capabil sa faca asta !
Nu orice informatie este utila si de aceea salut memoria externa care ne poate folosi pentru informatii de care avem nevoie pentru a trai in societate (gen numere de telefon si zile de nastere). O triere a informatiilor pe care sa le retinem este asadar necesara dar o exersare a memoriei prin folosirea ei mai mult decat o facem in momentul de fata (eu cel putin) se poate dovedi un pas inainte in dezvoltarea individuala.


Am dat de curand de o carte scrisa de un jurnalist (american, pai cum altfel) Joshua Foer, "Memoria inteligenta" ("Moonwalking with Einstein" in original). Cartea mi-a deschis ochii catre un univers de a carui existenta nu eram constienta, universul mnemotehnicii, sau a tehnicilor de memorare. Cu origini in Grecia antica, mnemotehnica prezinta o serie de tehnici si metode ce pot fi folosite cu usurinta de oricine cu o capacitate medie de memorare, pentru a retine cantitati impresionante de informatie. Am descoperit apoi ca literatura universala si in special cea americana este plina de carti de auto-educare care dezvolta pe larg toate aceste tehnici, inventand altele in plus fata de cele "de baza", care mai de care mai alambicate, incat am inceput sa ma intreb daca cumva nu trebuie sa folosesti tehnici de memorare numai pentru a le tine minte. Tony Buzan, cel care de altfel e si patronul Campionatului mondial de memorare (da, exista !), are o multitudine de carti pe acest subiect al tehnicilor de memorare.


Pe site-urile romanesti domeniul este total ignorat. Tocmai aici, unde sistemul de invatamant se bazeaza 99% pe memorare, unde manualele si majoritatea metodelor didactice se invart in jurul prezentarii seci a unor informatii care trebuiesc retinute (definitia pe scurt a memorarii), aici nimeni nu s-a gandit macar sa pomeneasca de existenta unor tehnici de memorare. Au inventat in schimb pastile pentru memorie. Imi aduc aminte cat ma mai chinuiam in liceu sa tin minte anii la istorie, sau denumirile plantelor la biologie sau atatea altele (pe care nu le mai tin minte). Daca as fi stiut de existenta acestor tehnici, viata mea ar fi fost semnificativ mai usoara.


De aceea, scopul meu prin acest blog este sa va informez asupra acestor tehnici. Le voi afla, le voi incerca si vi le voi expune, cu aplicatiile practice de rigoare. Saptamana viitoare va voi povesti ce metoda am gasit in cartea lui Joshua Foer ca sa tin minte lista de cumparaturi si cum a functionat aceasta metoda pentru mine.


A la prochaine :)

2 comentarii:

  1. Si eu sunt in cautarea unei metode de memorare eficienta: mi-am dat seama ca invat cu "goluri". Ma gandeam la memorarea vizuala bazata pe arhitectura. Dificultatea este de a transpune informatia in imagini. V-ati gasit metoda care sa vi se potriveasca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in principiu am gasit. Pentru mine functioneaza foarte bine transpunerea in imagini, am reusit sa folosesc un sistem foarte bun pentru numere - cel detaliat in "Cum sa retinem numere". Palatul memoriei functioneaza cateodata, ceea ce am observat e ca cu cat il folosesc mai mult cu atat functioneaza mai bine.

      Ștergere